День Безпечного Інтернету

9 лютого 2021 року у світі відзначається День безпечного Інтернету (Safer Internet Day) під гаслом “Разом для найкращого Інтернету”.

Цей день проводиться з метою залучити до дій кожного та кожну, хто відіграє свою роль у створенні кращого Інтернету для всіх, зокрема, наймолодших користувачів. Більш того, це запрошення для всіх до поважливого онлайнового спілкування задля забезпечення найкращого цифрового досвіду.

Запрошуємо  долучитися до спільного проведення цього дня , додаємо посилання, за якими ви дізнаєтесь багато цікавого та корисного :

Дізнайтеся більше про День безпечного Інтернету на www.saferinternetday.orgзокрема інформацію про заходи в Україні: https://www.saferinternetday.org/web/ukraine/sid День безпечного Інтернету в Україні у Фейсбуці: https://www.facebook.com/UkraineSIDСайт Центру кращого Інтернету: https://betterinternetcentre.org 

Навчально-методичні ресурси

Навчально-методичний посібник «Обачність. Пильність. Захист. Ввічливість. Сміливість»

Джерело: https://nus.org.ua/wp-content/uploads/2018/08/PRESS.pdf

Посібник містить плани уроків призначені для учнів та учениць початкової школи та зосереджені на ключових принципах мережевого етикету й безпеки. Заняття запропоновані у п‘яти темах: обачність в Інтернеті, пильність в Інтернеті, захист в Інтернеті, доброзичливість в Інтернеті, сміливість в Інтернеті.

Посібник Клан Кліц-Клац. Виховання дітей в цифрову еру

Джерело: https://edpro.ua/blog/informacijna-bezpeka

Посібник для батьків у доступній формі містить необхідну інформацію та поради, які будуть корисні батькам для сприяння позитивному використанню дітьми цифрових технологій.

Робочий зошит для підлітків the Web We Want (Інтернет, який ми хочемо)

Джерело: http://www.webwewant.eu/documents/10180/945868/WebWeWant_youthUA.pdf/b5d8c012-ff53-40d0-967e-e0dc32ffcb22

Методичні рекомендації до використання в освітньому процесі закладів загальної середньої освіти навчально-методичного посібника та робочого зошита „Інтернет, який ми хочемоˮ (the Web We Want).

Джерело: https://betterinternetcentre.org/wp-content/uploads/2019/11/WWW_%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%86%D1%96%D1%97-BetterInternetCentre.pdf

Рекомендації містять практичні пропозиції для інтегрування занять, представлених у навчально-методичному посібнику та завдань у робочому зошиті „Інтернет, який ми хочемоˮ (Тhe Web We Want) в навчальні програми з предметів в закладах освіти України.

Онлайн-курс “Права людини в освітньому просторі”

Джерело: https://courses.ed-era.com/courses/course-v1:EDERA_OSCE+HRE101+2019/about

Третій модуль курсу розкриває тему «Права людини та Інтернет»: еволюція концепції прав людини у цифрову еру, результати моніторингу сайтів закладів освіти в Україні (2018). Дає можливість дослідити власний сайт закладу освіти чи сторінку закладу освіти щодо дотримання прав дитини онлайн, дізнатись більше про законодавство та міжнародні ініціативи щодо безпеки дітей в онлайновому просторі.

Мікрокурс “Безпека дитини в Інтернеті: від загроз до можливостей” від Уміти

         Джерело: https://umity.in.ua/mc/entry/112079/

Відеоуроки для професіональних спільнот від проєкту Ради Європи  «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні»

Відеоурок 1 – Захист дітей онлайн

Відеоурок 2 – Сексуальний шантаж 

Відеоурок 3 – Секстинг 

Відеоурок 4 – Секс-чатинг

Відеоурок 5 – Грумінг

Відеоурок 6 – Зображення сексуального характеру, що використовуються для помсти

Буклет «Дізнайся про свої права в цифровому середовищі» від проєкту Ради Європи  «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні».

Рекомендації  Міжнародного союзу електрозв’язку щодо захисту дітей у цифровому середовищі:

«Захист дітей у цифровому середовищі: рекомендації для батьків та освітян»

«Захист дітей у цифровому середовищі: рекомендації для індустрій»

«Захист дітей у цифровому середовищі: рекомендації для органів державної влади»